Traditioneel recept uit de Algarve
Verplantaardigd door Ellen Buntinx en ca1000
Groentepotjes kan je onder meer bereiden in een stoompot, een tajine, een wok … , of zelfs in een doordeweekse kookpot. Als de pan maar een sluitend deksel heeft. In de Algarve gebruiken ze de cataplana. De traditionele kookpot lijkt op een schelp, met twee bolle koperen pannen, die je aan elkaar klikt. Portugese restjes worden in de cataplana op een laag vuur langzaam gaar gestoomd.
- 1 grof gehakte ui
- harde groenten(restjes) zoals aardappel, butternut, pompoen, wortel, venkel …, in repen
- zachte groenten(restjes), zoals tomaten, paprika, kool, selder, courgette, … in repen
- 150 g vers zeewier zoals lamsoor en zeekraal
- 3 fijn gehakte teentjes knoflook
- flinke geut olijfolie
- 120 g witte wijn
- flinke geut cognac
- theelepel gerookte paprikapoeder
- 2 snuifjes vers gemalen zwarte peper
- 2 snuifjes zeezout
- halve liter water, optioneel op smaak gebracht met 1 eetlepel miso pasta
Optioneel om de “zee” extra in de cataplana te krijgen
- 10 g gedroogd zeewier (wakame, arame en/of nouri), gespoeld en geweekt
- 1 eetlepel gemengde algen
- per persoon een stukje vegan sofish zalm van so fine
- vegan scampi’s
Bereiding
Leg ui en andere harde groenten, in de met olijfolie ingesmeerde cataplana
Strooi look, zout en peper over de harde groenten
Leg de zachte groenten op de gekruide harde groenten
Verdeel zout en peper, paprikapoeder, gemengde algen (optioneel) en wijn over de zachte groenten
Vul de pan tot de helft met heet water of miso bouillon
Sluit de pan en laat de groenten een kwartier op een laag vuur sudderen
Blus met witte wijn en cognac
Bestrooi met het geweekte zeewier (optioneel)
Leg de vegan zalm en/of vegan scampi’s op het zeewier (optioneel)
Sluit de pan en laat het zeegroentepotje op laag vuur sudderen tot alle groenten beetgaar zijn (ongeveer een kwartier)
Bestrooi met het verse zeewier
Serveer met brood of rijst
Wil je de plantaardige recepten en tips van Ellen Buntinx, ca1000 en vele anderen volgen?
Word dan lid van onze facebookgroep.
Je hoeft geen vegan te zijn, wij delen graag met iedereen wat vegans (w)eten.
Reactie schrijven