Vegan viscataplana

Traditioneel recept uit de Algarve

Verplantaardigd door Ellen Buntinx en ca1000

 

Groentepotjes kan je onder meer bereiden in een stoompot, een tajine, een wok … , of zelfs in een doordeweekse kookpot. Als de pan maar een sluitend deksel heeft. In de Algarve gebruiken ze de cataplana. De traditionele kookpot lijkt op een schelp, met twee bolle koperen pannen, die je aan elkaar klikt. Portugese restjes worden in de cataplana op een laag vuur langzaam gaar gestoomd.

 

  • 1 grof gehakte ui
  • harde groenten(restjes) zoals aardappel, butternut, pompoen, wortel, venkel …, in repen 
  • zachte groenten(restjes), zoals tomaten, paprika, kool, selder, courgette, … in repen 
  • 150 g vers zeewier zoals lamsoor en zeekraal
  • 3 fijn gehakte teentjes knoflook
  • flinke geut olijfolie
  • 120 g witte wijn
  • flinke geut cognac
  • theelepel gerookte paprikapoeder
  • 2 snuifjes vers gemalen zwarte peper
  • 2 snuifjes zeezout
  • halve liter water, optioneel op smaak gebracht met 1 eetlepel miso pasta 

Optioneel om de “zee” extra in de cataplana te krijgen



Bereiding

 

Leg ui en andere harde groenten, in de met olijfolie ingesmeerde cataplana

 

Strooi look, zout en peper over de harde groenten

 

Leg de zachte groenten op de gekruide harde groenten

 

Verdeel zout en peper, paprikapoeder, gemengde algen (optioneel) en wijn over de zachte groenten

 

Vul de pan tot de helft met heet water of miso bouillon

 

Sluit de pan en laat de groenten een kwartier op een laag vuur sudderen

 

Blus met witte wijn en cognac

 

Bestrooi met het geweekte zeewier (optioneel)

 

Leg de vegan zalm en/of vegan scampi’s op het zeewier (optioneel)

 

Sluit de pan en laat het zeegroentepotje op laag vuur sudderen tot alle groenten beetgaar zijn (ongeveer een kwartier)

 

Bestrooi met het verse zeewier

 

Serveer met brood of rijst


Wil je de plantaardige recepten en tips van Ellen Buntinx, ca1000 en vele anderen volgen?

Word dan lid van onze facebookgroep. 

Je hoeft geen vegan te zijn, wij delen graag met iedereen wat vegans (w)eten. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0