"Uit jouw teksten blijkt ten volle hoe sterk jij je kan plaatsen in het gedrag en leven van de dieren om je heen. Hun wispelturigheid vind jij van een zuiverder soort dan deze bij de mensen. Zij is niet van voorbedachte aard, maar rijk aan spontaniteit en bron van vermaak. Jouw gedichten getuigen daarvan zeer sterk, omdat jij je niet gebonden voelt aan de idee dat een mens ver boven een dier staat en er naar believen wat kan mee aanvangen." Raoul Ottenburgs 


collage van wie ik ben

Collage van wie ik ben:

(1) De podenco op de poster van Gaia lijkt wel ons Spaanse adoptiehondje Belienda te zijn. Belienda adopteren en vervolgens adoreren is een heel gemakkelijke actie.

(6) "Waar de liefde voor dieren stopt, begint onze strijd" is het motto van dierenrechtenorganisaties dat ook het mijne is.

(2) De biografie van de Vlaamse dichter Lambrecht Lambrechts, broer van mijn overgrootvader, leert me veel over mezelf: eigenwijs en koppig zit in het bloed. 

(3) En ik schreef zelf twee dichtbundels hoofd vol poppetjes, hart vol gaten en vers gevist. In de laatste dichtbundel schreef ik vanuit het perspectief van de dieren. In mijn brieven schrijf ik verder opinies en waag ik mij aan bredere maatschappijkritiek.

(4) De seitan verwijst naar mijn vegan eetgewoonten. En ook naar mijn levensstijl in het algemeen: ik koop eetwaren liefst in glazen potten of blikjes. Als het kan vermijd ik plastiek afval. 

(5) Ik stel mezelf vrij van slepen met waspoeder en andere huishoudproducten. Door producten voor de kuis en voor de badkamer zelf te maken met natuurlijke ingrediënten zoals azijn, olijfzeep, natriumbicarbonaat, citroenzuur en kristalsoda help je niet alleen de natuur, Het scheelt aanzienlijk in je portemonnee.

(9) Tandpasta maak ik niet zelf omdat de tandpastatabletjes van bij levenzonderafval perfect zijn. 

(7) Ik ben een onverbeterlijke planner en opruimer... I'll say no more...

(8) Ik ben steeds op zoek naar spullen om te "ontspullen": met de schrijfwaren van Correctbook kan je ontelbare keren hetzelfde blad opnieuw beschrijven.

(10) De hondjes uit mijn kinderprentenboeken tekende ik aan de hand van de hondjes die Camille, Belienda en ik tegenkomen op onze wandelingen in het bos. Net als in vers gevist wil ik de lezer laten zien hoe dieren -hondjes in dit geval- het gedrag van de mensen ervaren. Ooit dacht ik dat ik geld zou kunnen bijeenbrengen voor dierenrechtenorganisaties door middel van mijn dichtbundels, prentenboeken en bijhorende gadgets zoals puzzels, postkaarten, memoryspelen, ... . Ik ben daarmee gestopt, niet enkel omdat het mij geld kostte in plaats van dat ik er geld mee inzamelde. Het maken van die spullen is leuk natuurlijk, maar het druist in tegen mijn ecologisch bewustzijn en mijn visie op "ontspullen" .Lambrecht Lambrechts (1865-1932) in het bloed?

Dokter Alphonse Lambrechts, mijn overgrootvader en mijnheer doktoor van Hoeselt, was de broer van de dichter en liedjesschrijver Lambrecht Lambrechts. Lambrecht Lambrechts werd geboren in Hoeselt in 1865 en stierf in Gent in 1932. Zijn stoffelijk overschot werd in 1933 naar Hoeselt overgebracht.  In Gent kan men zijn woning met gedenkplaat nog steeds bezoeken en in zijn geboortedorp Hoeselt wordt Lambrecht Lambrechts herdacht met een straatnaam die naar hem genoemd is en in de regelmatige Lambrecht Lambrechts vieringen.

  • In 1965 werd er een grafmonument opgericht voor Lambrecht Lambrechts
  • In 1991 speelde het Hoeselts toneelgezelschap  "Het Wingewest" van Lambrecht Lambrechts
  • In 2002-2003 werd het 70-jarige overlijden van Lambrecht Lambrechts uitgebreid herdacht in het culturele programma van Hoeselt
  • In april 2015 stond een volledig verlengd weekend in teken van het 150ste geboortejaar van Lambrecht Lambrechts. Hoeselt vierde toen vier dagen feest tijdens Hoeselt zingt, Hoeselt herdenkt, Hoeselt ontdekt en Hoeselt proeft. Het Hoeselts toneelgezelschap declameerde onder andere gedichten van Lambrecht Lambrechts.
  • Van 13 tot 16 oktober 2017  namen de Hoeselaren afscheid van villa dokter Lambrechts tijdens "Kunstkring Hoeselt exposeert in 't Kasteeltje". In het gemeenteblad las ik "De exposerende kunstenaars willen op een waardige wijze afscheid nemen van het gebouw en zijn vroegere bewoners. De opening zal worden opgeluisterd met zang en muziek. Willy Appermont en Luc Voncken zullen liederen vertolken van Lambrecht Lambrechts, broer van de vroegere bewoner Dr. Lambrechts".

"Onder haar auteursnaam ca1000 -lees camille- zoekt zij de schoonheid van imperfectie. Zij verbloemt niets. Haar beelden zijn rauw. En toch is haar poëzie niet zwaar. Wie haar kent, weet dat Tania Menten een aanhanger is van "omdenken", "manieren van denken om problemen tot mogelijkheden te transformeren”, zoals Berthod Gunster het zegt".