Humus als broodbeleg of om te dippen

 

Tofu-artisjok spread

 

Tofu-cashewnoten spread voor wie houdt van boursin 

 

Dieren komen steevast in wonderlijke, soms bizarre en helaas vaak tragische situaties terecht. In vers gevist bekijken wij, Raoul Ottenburgs en ca1000, de wereld vanuit het perspectief van de dieren. Vers gevist bestaat uit twee delen. In het eerste deel vers camille  kijken we naar bull terriër camille en haar vrienden. Grappige, vrolijke en eigenaardige taferelen zijn er in overvloed. Op elke pagina pogen we te “raisonneren” zoals de dieren. In het tweede deel vers beest bepaalt de mens de omstandigheden voor de dieren. Toch reikhalzen wij tegelijk voorzichtig naar een wereld die zich terecht en bovendien gewettigd beschaafd mag noemen. Dat de heersende logica van de mens ook in dit tweede deel onmogelijk stand houdt, zal de lezer niet verbazen.

 

Met het uitgeven van deze dichtbundel mik ik op een groter voordeel voor méér dieren. De opbrengst van mijn boek gaat integraal naar het welzijn van dieren. Het is een bescheiden manier om iets terug te doen voor zij die zoveel wijsheid brengen en vooral heel veel mensen goesting in het leven doen krijgen.                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                          ca1000

 

In vers gevist schrijft ca1000 gedichten om volwassenen en kinderen te amuseren en dieren te helpen. Maatschappijkritiek met humor. Vegetarisme, dierenwelzijn, adoptie van asieldieren, de waarheid over de vleesindustrie, gelijke rechten voor dier en mens, ecologisch bewustzijn, stuk voor stuk eigentijdse thema's die een maatschappelijke kentering inluiden.  Het einde van het tijdperk  van de vleesindustrie is nabij! Met vers gevist helpt ca1000 deze maatschappelijke verandering mee versnellen.

De juf van camille bakt voor de warmste week hondenkoekjes ten voordele van opvang Het Gouden Mandje voor senior honden die hun baasje zijn kwijt geraakt. Per portie van 140 gram betaal je 3 euro.Camille deed alvast de smaaktest: de hondensnoepjes zijn onweerstaanbaar! Na het bakken worden de snoepjes onmiddellijk ingevroren en zijn ze nog maanden houdbaar. De snoepjes zijn verpakt in gerecycleerde doosjes. 
Bestellingen kunnen afgehaald worden op Royerveld 7, Bilzen op dinsdag 18 december tussen 20 uur en 21 uur.
Camille en ik komen ook. Bij elke portie hondenkoekjes geven wij een postkaart van ca1000 cadeau.
En wie dan een boek van ca1000 koopt, neemt een exemplaar gesigneerd met een handgeschreven gedicht mee naar huis!
Oh ja, en zoals altijd, wie een boek van ca1000 koopt, krijgt gratis een setje van 10 ca1000 postkaarten cadeau (ter waarde van 5 euro).

 

In mijn blogs stel ik vragen over ethische kwesties zoals wetenschap zonder dierproeven, vegetarisme en leven zonder afval. Hiermee wil ik het maatschappelijke debat over de grote invloed van onze individuele levensstijl aangaan.

 

Verder breng ik duurzame en cruelty free producten concreet in beeld om te tonen hoe gemakkelijk en vooral hoe fijn het is om op zero waste en vegan producten over te stappen. Schoenen bijvoorbeeld hoeven heus niet van leer te zijn. Palladiums van gerecycleerde petflessen bijvoorbeeld zijn zowel modieus als sterk.

No more bad hair days

Ik neem de flacons met de laatste restjes shampoo en bijhorende conditioner. En dan besluit ik de twee flessen terug te zetten in de kast. Ik gooi ze niet weg, maar houd de flessen als reserve. Voor een moment dat ik geen vaste zeep meer heb waar lichaam en haar mee gewassen kunnen worden. Met mijn solide shampoo was ik mijn haar en daarna breng ik de conditioner, op mijn haar aan. De conditioner is eveneens in de vorm van een vaste zeep. Vandaag was ik mijn haar niet alleen ecologisch, ook het stylen doe ik voor het eerst zonder producten. Met verbazing constateer ik dat mijn haar veel gladder geföhnd is dan anders. Het duurt wel een stuk langer voordat mijn haar helemaal droog is, maar het resultaat is zoveel beter zonder vloeibare shampoo en conditioner en vooral zonder styling product. Ongelooflijk! Had zeker gedacht dat de looks er op zouden achteruit gaan met de groene producten. Niet dus! Hier word ik blij van! No more bad hair days for me! 

Nu de stoffen zakdoek in ere hersteld is, wil ik de keukenrol nog een stapje terug laten zetten. Een tijd geleden kocht ik een rol herbruikbaar bamboe keukenpapier. Deze doekjes zouden dezelfde kwaliteit hebben dan traditioneel keukenpapier met dat verschil dat ze eindeloos kunnen gewassen worden. Tot nu had ik de rol nog niet open gedaan. Het feit dat de vellen eens ze losgescheurd zijn, niet meer op rol hebt, hield me tegen. Nu ik het eerste vel gebruikt heb, zal ik wel snel een oplossing hebben voor zo'n futiel probleem. Gek toch, hoe een mens aan bepaalde gewoonten verknocht is en daardoor zo moeizaam tot verandering te bewegen is.verder 

De vaste zeep is bijna op. Tijd om te bestellen. De voorraad etherische olie dunt ook uit. Ik maak van de gelegenheid gebruik om te zoeken naar alternatieven, nieuwe lekkere geuren die volledig pijnvrij zijn. Ik zoek naar ondernemingen die maatschappelijk verantwoord werken, zowel wat betreft mens én dier. Ik kom uit bij Berivita, het merk van mijn wasnoten. Omdat ik niet alle antwoorden vind op hun website, stel ik mijn vragen per mail:

 

Ik ben onder de indruk van jullie visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen! Dat jullie niet mee gaan in hypes en commerciële toeters en bellen zoals keurmerken en dergelijke, siert jullie.
Ook vind ik het grandioos dat jullie de social-profit binnen het gemeengoed van de profit sector brengen (bol.com). Mijn eigen product keuze is gebaseerd op 100% pijnvrije productie. Ik ben dan ook blij wanneer ik op jullie website lees: "Mensenleed, dierenleed, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerd materiaal staan we uiteraard nooit toe bij het maken van onze producten"
Omdat volledig zeker te zijn, heb ik nog enkele vragen: Wat is jullie definitie van dierenleed?, hoe belangrijk is afwezigheid van dierenleed voor jullie (in jullie lijst "waarom berivita?" lees ik hier niets over), en hoe verifiëren jullie of jullie producten volledig cruelty free zijn?
Meteen krijg ik het verrassende antwoord van Berivita: 
Bedankt voor uw complimenten. We blijven inderdaad zoveel mogelijk onze eigen koers varen met zo weinig mogelijk onnodige opsmuk. Onze producten komen van leveranciers die we, vaak, al jaren kennen en bij allemaal zijn we, persoonlijk, geweest. Zo weten we precies waar de producten vandaan komen en hoe ze worden gemaakt. Dat is ook eenvoudiger dan bij reguliere producten omdat onze artikelen vaak maar 1 of twee ingrediënten bevatten. Op die manier, ondersteund met contracten, weten we of aan onze voorwaarden wordt voldaan. We noemen een aantal zaken, zoals dierenleed, niet erg prominent op onze site maar dat is onbewust. Het zou normaal moeten zijn dat producten zonder mensen- en dierenleed worden gemaakt.  Sommige dingen melden we bewust niet, b.v. dat we veel van onze producten biologisch mogen noemen. Dat doen we bewust niet. De term bio is helaas zeer commercieel en stelt veel minder voor, aangezien een product al bio genoemd mag worden als er 1 ingrediënt, in lage concentratie, in zit dat biologisch is..... Dus laten we dat helemaal achterwege. We hebben 1 dierlijk product/ingrediënt op onze site, emu olie, dat hebben we vooral voor mensen met ernstige allergieën voor noten of zaden, die geen dierlijke producten kunnen gebruiken. Uiteraard worden er geen dieren gedood alleen om de olie.  Onder dierenleed verstaan we pijn, onbehagen die dieren moeten ondergaan of vermindert genot zoals in extreme gevallen verwaarlozing.

Indische groentencurry

Gegrilde aubergine

met tomatengroentensaus

Lekker lichte ratatouille

 

Wortel en zoete en andere soorten aardappel met harisa


Wortelspread met noten, vijgen en witte wijnazijn

Erwtenspread met ricotta

kan ook om te dippen

Wortelsalade met appel en krenten 


ik

zie

ruik

voel

proef

 hoor

en

daar doe

ik iets

 

mee

maakt het uit

wie ik ben

wat ik ben

in dit leven

ik ruik voel proef hoor zie

scherp chronisch sensitief

het maakt me helemaal

wie ik ben

en soms heel erg moe

het is een syndroom zeggen ze 

het is een gave zeggen ze

maar dat zijn dan weer anderen die dat zeggen

cognitief gedrag therapie 

of anders

alternatief ambassadeur auteur acteur

of gewoon

een heel klein hoofdje

met daarin heel veel poppetjes

ze brengen liefde pijn gedachten 

ze tekenen woorden 

het gekke ehet hoogst gewone

Jimdo

Ik ruim op en vind op verschillende plekken papier dat aan één kant beschreven is. In plaats van de stapel oud papier te vergroten, leg ik alle papier op een hoop bij de printer. Het printpapier is op en ik hoef geen nieuw pak te kopen. Als er geen blanco papier is, komen we niet in de verleiding om het oude papier ongebruikt te laten. Ik beslis meteen ook om enkel nog te printen wanneer het echt niet anders kan. 

in gedichten kan je spreken met imaginaire vriendjes

de lezer ontmoet de imaginaire schrijvertjes die in het hoofd van de auteur fantaseren en schrijven


Andere die welt; sie braucht es. 

Bertolt Brecht

         tekenen

             kan ik niet

woorden

komen wel

vanzelf

en daar

is

er

dan

één

woordtekening

tekenen

kan ik niet

ik kan het ook

niet

uitleggen

is een 

gedicht ook

goed

gedachten in gedichten

ik

kijk

ruik

voel

proef

hoor

ik

bewonder

beween

betreur

bejubel

uit mijn hoofd

vallen soms

pardoes

zonder voorteken

zonder wat

dan ook

beelden

 


Rodebietenblad met parikadressing

Rode bieten en nootjes met mosterddressing en rode bieten blaadjes
Rode bieten en nootjes met mosterddressing en rode bieten blaadjes

Jimdo

2 sarma's gevuld met rijst, pijnboompitten, citroensap en rozijnen

geserveerd op vers wijnblad bestrooid met rozijnen en zest van citroen

serveertip: leg twee sarma's op een vers wijnblad en bestrooi met zest van citroen en krentjes
deze "aperitiefbordjes" kan je mee op eten


Omdat je met velen altijd meer weet, nodig ik je uit om met me mee te doen. 

Heb je zelf een schone tip? Laat het me weten en dan zet ik ook jouw verschilmaker in mijn "schone hoek". 

De camilleprentenboekenreeks toont de wereld door de ogen van bulterriër camille. Waarom doen hondjes wat zij doen? Welke taal hebben zij en hoe kunnen mensen en de hondjes elkaar verstaan? Hoe moeten mensen zich gedragen opdat zij de beste maat worden van hun trouwe vriend? moeten er nog handgeschreven kaarten zijn?


Vind je mijn kaartjes en andere gadgets leuk?

Ik maakte ze heel gemakkelijk zelf bij Vistaprint. Probeer het zelf via onderstaande banner en krijg een grote korting.


Actie van EVA

Met de opbrengst van Chili voor Willy begeleidt EVA vzw grootkeukens om hun maaltijden te verplantaardigen. Zo sparen we het leven van duizenden varkens zoals Willy die bij Forrest and Friends vzw woont.

 

Op ons menu op de chili voor Willy avond op 4 oktober 2019

  • dippen in de boerderij van Willy
    • zure "room" van cashewnoten
    • noten"kaas"
    • guacamole
  • gazpacho van advocado
  • chili con tofu met patatje Willy
  • chocolade salami en banaanworst